
اهميت سود سهام پیشبینیشده:
اهميت سود پیشبینیشده، به ميزان انحرافي كه با مقدار واقعي آن دارد بستگي دارد. هر چه ميزان اين انحراف كمتر باشد، پیشبینی از دقت بيشتري برخوردار است. تحقيقات نشان ميدهد بازار براي برآورده شدن انتظارات ارزش قابلملاحظهای قائل است و نسبت به بر آورده نشدن آن نيز واكنش نشان ميدهد (ريز، 2007)[1]زماني كه سود هر سهم فراتر از انتظارات رود، بازار نسبت به آن ديد خوش بينانهاي دارد و آن را خبر خوب تلقي ميكند. زماني كه سود هر سهم پايينتر از پیشبینی آنها باشد، اعتبار شركت در برآوردن انتظارات كم میشود (پين، 2008)[2].
سهامداران جهت اتخاذ تصميمات صحيح و مناسب، نيازمند اطلاعاتي سودمند هستند. در ميان اطلاعات موجود، اطلاعات مربوط به سود هر سهم و سود سهام پیشبینیشده مقياسي است كه از نظر بسياري از استفادهکنندگان بااهمیت و مربوط تلقي میشود و آنها در تصميمات خود از آن استفاده ميكنند. پیشبینی سود هر سهم نقش مهمي در ارزيابي شركتها دارد. افراد به وسيله آن مقياسي براي ارزيابي عملكرد شركت ايجاد ميكنند. در حقيقت، اطلاعات مربوط به پیشبینی سود سهام شکلدهنده انتظارات بازار است (كرنل و لندسمن، 1989)[3].
بسياري از مطالعات نشان دادهاند در مؤسساتي كه عملكرد ضعيفي دارند خطاهاي وسيعتري در سود پیشبینیشده آنها مشاهده میشود (كوتاري، 2005)[4]. آنها به احتمال زياد در برآوردن سود پیشبینیشده خود با مشكل مواجه ميشوند.
اكثر شرکتهای سهامي سود سهام ساليانه را با دورانديشي و محتاطانه پیشبینی ميكنند تا در صورت عدم توان تحقق مبلغ اعلامشده باعث ايجاد طرز فكر منفي در سهامداران نشوند. عدم تحقق سود پیشبینیشده به معني ناتواني شركت در پوشش سود سهام پیشبینی شده است.
2-5-6دقت پیشبینی سود در عرضه اوليه سهام
برخي از تحقيقات مربوط به پیشبینی سود، اثر اعلام سود پیشبینیشده را در عرضه اوليه سهام بررسي كردهاند. دليل اين امر اين است كه خريد سهام در عرضه اوليه سهام پر خطرتر از سرمايهگذاري در سهام شرکتهای پذیرفتهشده در بورس ميباشد، زيرا اطلاعات در اولين عرضه سهام چندان گسترده نيست. به منظور كاهش عدم تقارن اطلاعاتي بين مديران و سرمايهگذاران بالقوه، شركتها بايد اطلاعات مورد نياز براي ارزيابي سهام را در اختيار سرمايهگذاران قرار دهند.
نمونهاي از اين تحقيقات، پژوهش فريت[5] (1998) است كه دقت پیشبینی سود در عرضه اوليه سهام در بازار بورس سنگاپور را مورد بررسي قرارداد. در اين تحقيق 116 عرضه اوليه سهام در بورس سنگاپور طي سالهاي 1992 ـ 1977 مورد تحليل قرار گرفت. بر اساس شواهد به دست آمده، رابطه مثبتي بين پیشبینی سود مديران و ارزيابي سهام در عرضه اوليه آن ملاحظه شد.
لونكاني و فريت[6] (2005) در مطالعهاي ديگر به بررسي دقت پیشبینی سود در عرضه اوليه سهام در بورس تايلند و رابطه آن با ارزيابي سهام طي سالهاي 1997 ـ 1991 پرداختند.
در تايلند، بخش عمده سرمايهگذاران را سرمايهگذاران جزء تشكيل ميدهد. با توجه به اين كه آنها توانايي نسبتاً كمي براي ارزيابي اطلاعات در مورد عرضه اوليه سهامدارند، اتكاي اصلي آنها براي تصميمگيري بر اطلاعات عمومي بازار ميباشد.
معيار اندازهگيري دقت پیشبینی، اشتباه (خطا) پیشبینی در نظر گرفته شد. نتايج نشان داد پيشبينيها به صورت خوشبينانه هستند يعني سود پیشبینیشده بيشتر از سود واقعي ميباشد. البته سود پیشبینیشده توسط مديران به طور معنيداري از پیشبینی سود با استفاده از مدل سري زمان دقيقتر است؛ بنابراین پیشبینی سود در اولين عرضه سهام داراي محتواي اطلاعاتي است.
[2]. Payne , (2008)
[3]. Cornell & Landsman , (1989)
[4]. kotari,(2005)
[5]. Frith ,(1998)
[6]. Lonkani & Frith ,(2005)
