وش، گوره ماست، عدسی، لوبیا و بلغور، کباب شیشلیک، خوشتلی پلو، بلغور پلو، مرغ پلو، قروت، آش خِلَوَک، شوله ی مشهدی، آش زیربار، آش قره قروت، آش لخشک، آبگوشت کله پاچه، آش قره میغ و چنگالی مشهورترین غذاهای بومی و سنتی خراسان رضوی هستن.

نون لواش محلی، نون قلفتی و آب نبات زنجبیلی دیگه خوراکی های خوشمزه و دوست داشتنی این استان رو شامل می شه.

گلستان

خورشت ساک

تنوع بی نظیری از خورشت، پلو، آش و سوپ رو می توان در برنامه ی غذایی استان گلستان دید. غذاهایی مثل خورشت ساک، کئی ترشک، خورشت اسفناج، باقلا پته، خورشت ماش، ترچلو، مرغانه تچین، بورانی کدو، ایناق بورانی (بورانی اسفناج)، آش خمیر، اسبه آش، آش ترشی، بولامه، چلو ساک، کوکو گرگان، آش گزنه، گوجه آش و هلی آش از معروف ترین غذاهای سنتی این خطه از ایران هستن.

هم اینکه نون ها و شیرینی های سنتی مثل چوروک، قاوور تماچلی چوروک، نون فتیر، کلوچه، بیشمه، قاتلاما، اکمک، چافاتی، پوثیق و بوروک هم به وسیله مردم این استان جفت و جور و طبخ می شن.

کهگیلویه و بویر احمد

آش دنگو

در برنامه ی غذایی سنتی مردم استان کهکیلویه و بویراحمد تماشاگر غذاهایی ساده و سبک هستیم که اکثرا به وسیله عشایر این منطقه جفت و جور و مصرف می شه. مثل ی این غذاهای محلی می توان به کله جوشک (کلک سوز)، تلیت پیاز، آش کارده (هره)، شله ماستی (شله دوغی)، لِایشون، شله بادامی، پلو محلی، شله ماشکی، آش دنگو، پلو کنگری و پلو لیزکی اشاره کرد.

نون های مثل نون بلوط و نون برکو هم از نون های سنتی این منطقه از ایرانه.

خراسان جنوبی

بلغور پلو

غذاهای بومی و سنتی مردم استان خراسان جنوبی رو تنوعی از شکل های جور واجور آش، پلو، خورشت و سوپ تشکیل می دهد که هر کدوم از طعم و عطری خوشمزه و اشتهاآور برخوردارن.

اشکنه ی بلغور شیر، آش غلور، بلغور پلو، آش شلغم، اشکنه ی قند، قورمه، گندم پلو، قروت بیرجند و قروت بادمجان از عادی ترین این غذاهای سنتی به حساب می آیند. نون لوله ای و کماج قلفی هم از شیرینی ها و نون های محلی این ناحیه از کشور حساب می شن.

خراسان شمالی

ساطری پلو

حضور فامیل جور واجور در استان خراسان شمالی، باعث ایجاد غذاهای جور واجور بومی و سنتی در این استان شده. غذاهایی خوشمزه مثل آش زرشک (زرک)، آش بلکه، پلوی قابلی، ساطری پلو، قاتقلی آش، بورک قارچ (کومه لکلی بورک)، آش قلیه، آش جوشواره، کچه، زیره تو، آش یارمه (بلغور گندم)، دیمه دنی، دنی، چلو دیزی، کوکوی اِشبل، عدسی و آش ماست از غذاهای سنتی خراسان شمالی هستن.

نون فتیر، نون انه (چوزمه)، نون سبزی، نون قاق، قتلمه و فتیر شیرین هم نون های سنتی استان رو تشکیل می بدن.

زنجان

جغور بغور

غذاهای سنتی و محلی استان زنجان هم مجموعه ای از خوراکی های آبکی، پلو و خورشت های اصیل ایرونی رو تشکیل می دهد. غذاهایی مثل آش ترش، آش گندم، آش ماست، پیازو، جغور بغور، خورشت آلوچه با مرغ، شش انداز، علم سلات و مسما بادمجان از بهترین غذاهای زنجان هستن.

سوهان زنجان، معجون نعنانیی، آبنبات قیچی، نبات چایی، زعفرانی، نقل ترش، نقل نعنایی، نقل شکلاتی، نون برنجی، شیرینی شصتی و شیرینی نخودچی هم در گروه ی شیرینی های بومی استان زنجان قرار می گیرند.

کرمان

خورشت به آلو

غذاهای بومی و سنتی مثل آبگوشت بادمجان و کشک، آبگوشت زیره، آش گندم شیر، اوماج آش، بز قورمه، خورشت آلوچه، خورشت بزقرمه، خورشت به آلو، زیره پلو، کشک کدو، لپه پلو با زیره و مجور کدو از پرطرفدارترین غذاهای محلی استان کرمان به حساب می آیند که در سطح بزرگی جفت و جور و طبخ می شه. شیرینی های سنتی این منطقه از کشور رو هم کلمپه های زعفرانی، گردویی، خرمابریزو، حلوا گشو، حلوا کنجدی، مسقطی سیرجانی، سوهان زرندی، کُماچ سهن و برشتوک، تشکیل می بدن.

کردستان

خورشت ریواس

استان کردستان رو با غذاهای آبکی مثل شکل های جور واجور آش، آبگوشت و خورشت های بومی و سنتی می شناسیم؛ غذاهایی مثل آش عدس بلغور، آش هالاو، آش کشک، آش شه نگه سیر، برویشین تورش، خورشت تره، خورشت ریواس، دنده کباب، شلکینه، عدسی با رشته، قایرمه وکه لونه که هر کدوم از طعم و عطری دل انگیز دارن.

نون برنجی، کنجد انگبین، بادام سوخته، باسلوق، شیرینی کنجد گزو، نون کاک، نون خرمایی، کنجد شکری و سقز هم از شیرینی ها و سوغاتی های خوشمزه این استان به حساب می آیند.

لرستان

دلمه برگ موی بروجرد

ته چین فیروزکوه، والک پلو، سرگنجشک تهرانی، دمی بلغور جو، دمپختک تهرانی و اشکنه ی اسفناج از غذاهای تهران هستن که طرفداران خاص خود رو دارن.

سیستان و بلوچستان

تباهگ بلوچی

دوغ برک (درزنک)، ستو، پلو زعفرانی، تباهگ، دوغ پای، سوزی، چنگالی و لنجوه. تجکی، قتلمه و شیرینی لندو هم از معروف ترین شیرینی های سنتی سیستان و بلوچستان هستن.

هرمزگان

هواری

هواری هرمزگان

برنج دیشو، بره پلو عربی، بلالیت، پودینی کوسه، زیبون، عنکاس، کلمبا، ماهی میَدُم (دمپختک ماهی، دمی لخلاخ)، ماهی شیر سرخ، متبک، موفلک، مهیاوه، هزاری و هواری از عادی ترین و پرطرفدارترین غذاهای بومی و سنتی هرمزگان هستن.

خمفروش هم از معروف ترین شیرینی های سنتی استان هرمزگان به حساب می آید.

چار محال و بختیاری

کباب بختیاری

غذاهای بومی و سنتی چار محال و بختیاری مثل آبگوشت بختیاری، آش بلگ، آوریز، کاردین، کباب بختیاری و هره از شهرتی قابل توجه در سراسر ایران برخورداره. گز هم از شیرینی های بومی این استان حساب می شه.

اگه علاقمندید در مورد غذاهای سنتی ایران و دیگه کشورها بدونین به مقالات پایین مراجعه کنین:

 

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *